9 simptome de leucemie pe care toată lumea ar trebui să le știe

Leucemia este o boală în care apare o degenerare malignă a leucocitelor. Celulele albe sunt produse de măduva osoasă și din cauza performanței necorespunzătoare a funcțiilor sale, boala se dezvoltă. Leucocitele “greșite” sunt produse în cantități crescute și umplu măduva osoasă, interferând cu producerea altor elemente din sânge. Acest lucru conduce la diferite simptome ale bolii, precum anemie cu un nivel redus de globule roșii, tulburări de sângerare cu deficit de plachete, scădere a imunității, deoarece sistemul imunitar nu este suficient pentru neutrofile. Prevenirea leucemiei astăzi este imposibilă, deci este deosebit de important să recunoaștem simptomele bolii și să începem tratamentul cat mai repede. In acest articol vom spune despre semnele principale ale leucemiei.

Creșterea temperaturii corpului, frisoane, transpirații

Frisoanele, o senzație constantă de frig și depășirea temperaturii normale pot fi simptome ale unei boli letale sau o manifestare de intoxicare, otrăvire a corpului din cauza cancerului. Creșterea transpirației, în special noaptea, este inclusă și în acest grup de simptome. Uneori, din cauza transpirației excesive este dificil să dormi fără întrerupere.

Anemie

Principalele simptome ale anemiei cauzate de lipsa globulelor roșii din sânge sunt mâinile și picioarele reci, pielea palidă și membranele mucoase. Decolorarea pielii se datorează numărului redus de celule roșii din sânge, de fapt, sângele devine mai ușor, ceea ce afectează în mod inevitabil culoarea pielii și a membranelor mucoase. Blush-ul de pe obraji dispare, cercurile sub ochi devin mai întunecate, iar membranele mucoase (pe partea din spate a pleoapei inferioare, în gură) devin roz, iar dacă anemia se află deja într-o etapă dificilă, albe.

Slăbiciune, oboseală

Celulele roșii din sânge sunt celule care livrează oxigen la țesuturi și organe. Cu o lipsă de oxigen se dezvoltă hipoxia. Procesele metabolice din țesuturi încetinesc, mușchii nu pot suporta ritmul obișnuit al contracțiilor pentru o lungă perioadă de timp. Toate acestea conduc la slăbiciune, oboseală neobișnuit de rapidă.

Deși slăbiciunea poate fi declanșată nu numai de anemie, aceasta este un simptom comun al cancerului. Dacă oboseala durează o perioada lunga de timp, înseamnă că aveți nevoie de o întâlnire cu un medic pentru consultare, examinare, trimitere pentru un test de sânge.

Dispneea ca simptom

Nu este un simptom obligatoriu al leucemiei, un sentiment de lipsă de aer se dezvoltă cu anemie de orice formă, cu boli cardiovasculare sau boli respiratorii. Totuși, împreună cu alte simptome, indică necesitatea consultării cu un hematolog.

Boli frecvente

Infecții respiratorii acute, gripa, orice boli infecțioase frecvente indică o scădere a imunității. Imunitatea redusă este unul dintre cele mai proeminente simptome de leucemie. Deși boala din măduva osoasă produce o cantitate crescută de celule albe din sânge, care ar trebui să consolideze sistemul imunitar și să accelereze recuperarea de boli infecțioase, aceste celule albe nu își pot îndeplini funcția de protecție. Mai mult, leucocitele bine formate din sânge devin din ce în ce mai puține și apărarea imunității slăbește. Din acest motiv, bolile infecțioase se dezvoltă mai frecvent, iar recuperarea din infecțiile respiratorii acute pot dura până la o lună.

Durere articulară, durere osoasă

Durerea articulară și osoasă combinată cu alte semne este un simptom periculos. In caz de leucemie, aceasta înseamnă că boala se află într-o etapă severă, iar procesul oncologic a început să se răspândească în periost sau în articulații. În stadiul inițial nu există nicio durere, deoarece localizarea măduvei osoase în centrul oaselor tubulare nu este bogată în terminații nervoase, spre deosebire de țesuturile periostale și articulare. Durerea reprezinta un semn ale unei nevoi urgente de a vedea un medic pentru a determina cauza și a începe tratamentul.

Echimoze, răni, leziuni ale pielii

In caz de anemie, pielea nu numai că este palidă. Din cauza lipsei de nutriție, pielea devine uscată și mai ușor de rănit. Lipsa trombocitelor cauzează tulburări de sângerare, chiar și leziunile minore cauzează sângerări crescute comparativ cu cele normale, rănile nu se vindecă mult timp, iar vânătăile se formează. Simptome deosebit de periculoase sunt hematoamele din spate, inghinale. Acestea indică sângerări interne.

Un alt semn al cancerului este reprezentat de peteșii, mici pete roșii pe piele, datorită hemoragiilor precise în cazul deteriorării capilarelor. Ele sunt situate cel mai adesea pe membrele inferioare.

Tendința de sângerare

În cazul în care, fără niciun motiv, apare sângerarea gingiilor, sângerări din pasajele nazale, un hematolog ar trebuie să fie consultat. Acesta este un semn al unui număr insuficient de trombocite, un simptom care însoțește nu numai leucemia, ci și multe alte boli. Fără tratament, pot exista consecințe grave.

Noduli limfatici extinsi

Umflarea ganglionilor limfatici poate fi un semn al diferitelor boli, cel mai adesea infecțioase. Dar această condiție este, de asemenea, inclusă în complexul de simptome al bolilor oncologice. In leucemie, o crestere a ganglionilor limfatici in axilare, pe gat, in zona inghinala indica raspandirea celulelor canceroase, migreaza de la maduva osoasa la organele sistemului limfatic. Prin urmare, atunci când se detectează o creștere a durerii ganglionilor limfatici fără un motiv aparent (viral, boli bacteriene, alte patologii), este necesară o programare la medic.

Ce fel de doctor este necesar: un terapeut, un hematolog, un oncolog?

Chiar dacă există doar unul dintre simptomele listate, aveți nevoie de o întâlnire cu un medic pentru examinare. Dacă simptomele nu sunt foarte pronunțate, este necesar mai întâi un terapeut, el poate prescrie un tratament sau va poate trimite la alti specialiști. Dacă există o suspiciune de leucemie, trebuie să contactați imediat un oncolog. Screeningul pentru o boală oncologică suspectată necesită un test de sânge general, în unele cazuri este necesară puncția țesutului măduvei osoase.

Detectarea precoce a celulelor albe din sânge este posibilă printr-un test de sânge, astfel încât medicii recomandă un studiu în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *