Green Book (2018) – un film interesant

Green Book este un film care poate fi clasat cu usurinta intre conformism si fabulatie, el castigand Oscarul pentru cel mai bun film. Academia americana considera ca acest film este tot ce a dat mai bun Hollywood-ul in anul 2018. Filmul are actiunea plasata in anul 1962, el fiind despre o calatorie din sudul segregationist al Statelor Unite.

Aceasta calatorie este a unui pianist de culoare si a soferului sau caucazian. Cei doi vor folosi un cunoscut ghid al epocii numit The Negro Motorist Green Book, acest ghid listand locurile din Sud unde o persoana de culoare se poate caza si poate manca.

Acest concept aminteste putin de cel pe care l-am intalnit in Driving Miss Daisy, acest superhit aparand in anul 1989. Filmul respectiv a castigat patru Oscaruri, pentru cel mai bun film, dar si pentru cel mai bun scenariu in original. Filmul Green Book nu poate fi insa laudat pentru vre-un aspect creator.

El doreste mai mult sa transmita cat de firesc era, nu cu foarte mult timp in urma ca un caucazian sa nu fie acceptat alaturi de un afroamerican. Se pare ca o mare parte din aceasta poveste s-ar fi petrecut si in realitate. Scenariul a fost scris de Nick Vallelonga, el prezentand relatia dificila a celor doi barbati.

Protagonistii ignora prejudecatile vremii si incerca sa se descurce cum pot. Desi initial au spus ca acest film a fost scris dupa o poveste adevarata, producatorii nu au reusit sa prezinte nici o poza a celor doi, lucru de unde se poate deduce ca s-ar putea totusi sa nu fie chiar atat de adevarata povestea respectiva.

Cu toate acestea, un fake news, nu transforma acest film intr-unul mai putin interesant. Atata timp cat filmul isi atinge scopul si anume de a spune o poveste emotionanta, dar si relevanta, publicul nu pare a fi deranjat de faptul ca totusi aceasta poveste ar putea sa nu fie atat de reala precum zic multi.

Filmul reuseste insa sa-si atinga scopul, de aceea este apreciat in toata lumea, el primind din acest motiv si Oscrul pentru cel mai bun film aparut in anul 2018.

Cu toate ca acest film este neoriginal, acest film merita totusi vazut de cat mai multi oameni. Nu doar americanii au ceva de invatat din acest film, ci si noi putem invata anumite lucruri din el. Culoarea pielii ar trebui sa fie irelevanta pentru locul nostru in societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *